was het nu mijl of meter?

Zoals jullie allemaal wel zullen weten gebruikt niet iedereen hetzelfde metrische systeem… In nagenoeg heel Europa spreken we van centimeters ,decimeters en kilometers. In andere delen van de wereld spreekt men dan weer van duim (2,54 centimeter), voet (3,05 decimeter) en mijl (1,61 kilometer). Dit laatste systeem wordt vooral nog in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt.

meters

Waarom deze maten zo verschillend zijn van elkaar is het volgende. Het systeem dat door de Amerikanen gebruikt wordt stamt nog af van vroeger. Er waren nog geen meetlatten of afgesproken eenheden en de mensen moesten zich redden met andere hulpmiddelen. Zo schatte ze vooral afstanden met hun lichaamsdelen. Omdat de duimen en voeten van de meeste volwassenen nagenoeg even groot zijn, werden hun afstanden gebruikt om afstanden te schatten.
Je merkt al meteen dat dit tot problemen kan leiden als je iemand met kleine voeten een schatting maakt, ten opzichte van iemand met grote voeten… Een ander probleem is het feit dat het moeilijk rekenen is met deze ‘afstanden’. Zo is 1 voet ongeveer 12 duim. 1 yard (nog een afstand in het Amerikaans systeem) is ongeveer 3 voet. 1 Mijl is ongeveer 1760 yard… Je merkt dat je meteen veel vanbuiten moet leren…

mijlkilometer
Het voordeel van het Europese systeem is dat het voor iedereen gelijk is. Een centimeter in Frankrijk is even groot als een centimeter in Duitsland of Spanje,… (Dit is dus al een pluspunt ten opzichte van de duim of voet). Een tweede reden waarom we dit systeem verkiezen is de volgende: 1 decimeter = 10 centimeter, 1 meter = 10 decimeter, 1 kilometer = 10 hectometer, … (De verschillende maten verhouden zich steeds als veelvouden 10 wat veel gemakkelijker rekent!).
LET OP: het feit dat verschillende delen van de wereld met verschillende systemen werkt brengt vele gevaren met zich mee! Komt er nog eens bij dat onze systemen niet enkel verschillend zijn op vlak van afstandsmaten Ook kilogram en liter hebben in Amerika andere afmetingen dan de onze. Daar spreekt men van stone (6,35 kilogram) en gallon (3,79 liter)… Verwarring alom dus.
Zo moeten wij heel goed opletten als we berekeningen maken in het Amerikaanse systeem, en andersom moeten de Amerikanen aandachtig zijn als ze in ons systeem willen tellen.
spaceship
Op september 23 van het jaar 1999 heeft ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dit ondervonden. De berekende data van de propellers werden door Martin Lockleed, doorgestuurd in de Amerikaanse eenheden, terwijl de medewerkers op NASA veronderstelde dat deze in het Europese systeem stonden… Gevolg: een ruimtetuig van 125 miljoen dollar week van zijn koers af en vliegt nu, voor goed verloren, rond in het oneindige universum.

Het kan ook erger… In de plaats van een peperduur ruimtetuig kunnen ook mensenlevens verloren gaan! Op 23 juli 1983 gebeurde dit bijna, toen een Canadees vliegtuig een noodlanding moest maken. Ook bij het vullen van de brandstoftank van het vliegtuig werd een fout gemaakt op het omrekenen van de ene eenheid naar de andere…

DAAROM WISKUNDE

Giedts T.

Advertisements

3 Comments

Filed under Toepassingen voor elke dag

3 responses to “was het nu mijl of meter?

  1. Hoe kom je bij 1 gallon = 1,14 liter? Je hebt de US gallon en de imperial gallon, maar geen van beide meet 1,14 liter…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s