Lang zal hij leven: WIN FOR LIFE

Naast Euromillions hét pareltje van de Nationale Loterij. Het concept is heel simpel. Je wint niet meteen één grote pot, maar een vast, maandelijks bedrag. 500, 1000, 2000 of zelfs 3000 euro per maand! Afhankelijk van met welk biljet je meespeelt.
wfl

Er zijn 4 verschillende spelformules, de ene al duurder dan de andere, maar met een mooiere beloning voor het winnende lot. Het biljet van 1€ kan je maandelijks 500€ opleveren, het biljet van 3€ geeft je een kans om maandelijks 2000 euro binnen te rijven.  Als je 5€ uitgeeft kan je 3000 euro per maand winnen. (Vorige drie formules hebben telkens 1 hoofdprijs per 1.000.000 tickets. Het biljet van 10€ levert 1000, 2000 of 3000 euro op (hier zijn er per 1.000.000 tickets dus 3 hoofdprijzen).

Naast deze maandelijkse uitbetaling kan je ook nog met elk ticket, kleinere (éénmalige) prijzen winnen.
De volledige winstuitdeling van een 3€ biljet ziet er bijvoorbeeld als volgt uit.3 euro

Net zoals ik met andere Lotto spelen deed (Waarom gebruikt Euromillions sterretjes? en Wanneer moet ik meespelen om te winnen?), kan je ook hier weer de berekening gaan maken van “Wat is nu de beste keuze?”, koop je een ticket van 1, 3, 5 of 10€ als beste investering? (Niet dat meespelen op de lotto als ‘goede’ investering kan gezien worden, maar je snapt het concept). Wat er anders ligt bij deze berekening is het feit dat het niet een eenmalig, maar een maandelijkse prijs is. Winnaars die langer leven zullen dus meer winnen dan eenzelfde winnaar die slechts enkele maanden zijn prijs kan opstrijken. Maar heeft dit nu echt invloed op welk ticket je koopt?

wfl

Hier zie je een grafiek (klik op afbeelding om te vergroten) van hoeveel een ticket waard is indien je x aantal jaar de prijs opstrijkt. Je merkt al meteen dat het wel degelijk uitmaakt hoelang je nog te leven hebt, en dus hoelang je nog winsten ontvangt. Laten we even enkele voorbeelden bekijken:

Ik ben van het mannelijke geslacht, dat maakt dat ik (volgens statistieken) zo een 78 jaar zal worden. Nu ben ik 26 en zal dus, indien ik win, nog 54 jaar van mijn leven geld ontvang van de Lotto. Nu hoef ik dus enkel op de grafiek te kijken welke van de 4 grafieken het hoogste na 54 jaar (of dus op waarde 54 op de x-as). Mijn beste investering is dus een biljet van 10€.
De oudste Belgische vrouw werd 110. Als zij dus vanaf haar 18 zou hebben meegespeeld (en won) zou ze 92 jaar lang winsten ontvangen hebben. op x coördinaat 92 ligt de rode rechte het hoogst. Zij zal dus het beste af zijn geweest met het biljet van 3 euro.
En jij ? Welk ticket ligt het beste voor jou. Als je een lager budget hebt en maximum 5 euro wil uitgeven kan je dezelfde oefening doen door te kijken welke de hoogste grafiek, en de paarse van 10€ negeren.

oudgeld

DAAROM WISKUNDE

Giedts Tom

limieten

Advertisements

2 Comments

Filed under Toepassingen voor elke dag

2 responses to “Lang zal hij leven: WIN FOR LIFE

  1. Pingback: lotto in perspectief | waaromwiskunde

  2. Pingback: Goed nieuws voor koppels (jonger dan 58) | waaromwiskunde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s