lotto in perspectief

Dit is niet mijn eerste artikel over de lotto en zal zeker ook niet het laatste zijn. In de vorige schrijfsels vertelde ik over de kans om bijvoorbeeld het spel Euromillions te winnen. Dit kwam neer op een kans van 1 op 116.531.800… 
Je zal dus meer dan honderdzestienmiljoen loten moeten kopen om zeker te zijn om de jackpot te winnen. Een enorm kleine kans dus… omdat het misschien moeilijk is een beeld te scheppen bij 1 op 116.531.800 (0.000000858%) zal ik het even in perspectief zetten.
Afbeelding
Stel je voor dat ik je gedachten probeer te lezen. Om dit te bewijzen moet je aan een getal tussen 1 en 100 denken…
Het getal waaraan je dacht was 39! … niet? Wel voor ongeveer 1 op de 100 lezers zal ik dit toevallg juist hebben gegokt. Stel nu dat we het moeilijker maken, … je denk nu aan een getal tussen 1 en 1000, een letter, een kaart uit een gewoon kaartspel, een sterrenbeeld én 1 van de 7 kleuren van de regenboog. 
Je denkt dan bijvoorbeeld aan [124, A, ♥7, boogschutter en de kleur geel]… Ik kan nu weer een gok doen, en de kans dat ik nu juist zal raden is net iets groter dan dat ik de Euromillions-jackpot win. Ongeveer 0,000000881%.
Afbeelding
Misschien kan je gewoon beter gaan werken en rijk worden? Begin je eigen zaak en bouw een bedrijf zoals Microsoft, Porsche of Facebook uit… Als we tellen hoeveel miljardairs er bestaan op de wereld, en delen door het aantal mensen vinden we de kans dat een mens miljardair is. Deze kans is ongeveer 0.0000173%. Een pakje hoger dus dan de kans op winst bij het lottospel. Je kan dan natuurlijk zeggen dat deze mensen geluk hebben gehad en geld erfden…
Maar uit onderzoek blijkt dat 7 van de 10 van deze superrijken verdiende zelf hun fortuin (dus eigenlijk is de kans dat je een ‘selfmade-miljardair’ wordt is 0.0000121%.)
Afbeelding
Indien je jezelf al eens waagt aan een spel pokeren zal je ook met kansen geconfronteerd worden. De combinatie met minste waarschijnlijkheid (en dus met hoogste waarde) is de “Royal Flush”. Hiervoor moet je van 1 soort, zowel de 10, boer, dame, koning en aas hebben. 
De kans op deze combinatie? 0.000154%
Afbeelding
Als laatste en misschien meest schokkende vergelijking, kan je eens nagaan wat de kans is dat je zal sterven dit jaar. In 2012 stierven in België 10.63 mensen per 1000 inwoners. Met andere woorden is er een kans van 1.063% dat je binnen het jaar aan je einde zal komen… Dit wetende kan je eenvoudig nagaan hoe waarschijnlijk het is dat je de komende 24 uur zelfs niet meer zal halen… dit is ongeveer 0.00004466% (merk op dat deze kans nog steeds veel hoger ligt dan die van winst bij Euromillions). Reken even verder en je zal merken dat met 0.00000186% zekerheid het volgende uur niet meer onder ons bent (nog steeds hoger dan de kans op winst). als je zo verder gaat bekom je de verontrustende conclusie dat winnen op Euromillions even waarschijnlijk is als het feit dat je er binnen een 17 seconden niet meer bent…
Om je maar een idee te geven…

Afbeelding

Als je dus toch beslist een lot te kopen, doe dit dan enkele seconden voordat de pot getrokken wordt, anders is de kan dat je de trekking niet overleeft, groter dan hem te winnen

DAAROM WISKUNDE
(lees ook Waarom gebruikt EuroMillions sterretjes?Lang zal hij leven: WIN FOR LIFEWanneer moet ik meespelen om te winnen?)

Giedts T.

Afbeelding
 

Advertisements

Leave a comment

Filed under andere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s